Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Terviseamet kehtestas Rally Estonia kiiruskatsetele liikumispiirangud

Pealtvaatajatele ohutu ralli kindlustamiseks ning koroonaviiruse leviku ennetamiseks ja tõkestamiseks kehtestas terviseamet Eestis esmakordselt toimuva WRC ralli õnnestumiseks Rally Estonia kiiruskatsete piirkondades 3.-6. septembrini liikumispiirangud, millest kinnipidamist kontrollib kehtestatud rallialadel politsei- ja piirivalveamet. 

Piirangutega on iga kiiruskatse ümber määratud liikumispiirangute perimeeter, kuhu pääsevad 3.-6. septembrini vaid kohalikud elanikud, nende nimeliselt eelregistreeritud külalised, riiklike ja kohalike omavalitsuste operatiiv- ja teenindussõidukid, 16 000 rallipassidega pealtvaatajat ning ralli korraldusega seotud personal. Kogu perimeeter on ralli eel ja kiiruskatsete ajal politseinike järelevalve all ning seda nii maismaal kui õhus. Muuhulgas monitoorib politsei rallikatsetele eelnevate päevade jooksul, et terviseameti kehtestatud keelualadel ei viibiks kõrvalisi isikuid. 

Rallipasside ja lubade omanikud pääsevad piirangualasse vaid neile programmiga ette nähtud parkimis- ja pealtvaatamisalades 2,5 tundi enne vastava kiiruskatse esimese auto starti. Tsooni sisenemisel kontrollitakse rallipassi ostja vastavust isikuttõendava dokumendiga. 

Terviseameti liikumisvabaduse piirangu määrus ja seletuskiri

Liikumisvabaduse piirangu piirkonna kaardi lingid:

Otselink kaardirakendusse - https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1JCSqr-AfkYL02CA2VNQFGu1Dn4yNrp_W&usp=sharing

Rally Estonia kodulehel - https://www.rallyestonia.ee/kohalikule/perimeeter/

Kohaliku elaniku info
E-post: kohalik5@rallyestonia.ee

Näiteks laupäeval, 5. septembri hommikul kell 7.40 algava esimese kiiruskatse SS2 Ramudden/Prangli 1 perimeeter suletakse juba reede, 4. septembri hommikul kell 10. Kõik lisa- ja juurdepääsuteed on suletud 2-3 kilomeetri raadiuses. Iga perimeetri piirile jääva tee otsas on lisaks liikluskorraldusvahenditele ka mehitatud valve. Keelutsoonis on kindlaks määratud parkla ja pealtvaatamisala, kuhu pääsevad isikuttõendava dokumendi alusel ainult need pealtvaatajad, kelle rallipassi programmis ja parklaloal on ligipääs kiiruskatsele SS2 Ramudden/Prangi 1. Kelle rallipassil ei ole ligipääsu sellel kiiruskatsele, see keelutsooni ja parkimisalasse ei pääse.

Rally Estonia direktor Urmo Aava sõnul on Eesti esimene WRC ralli võimalik ohutult ja turvaliselt korraldada ainult üheskoos pingutades. “Kui me soovime, et Rally Estoniast ei saaks koroonakriisi uus nakkuskolle, nagu on kardetud, siis me peame rangete kitsendustega üheskoos leppima ja neisse mõistvalt suhtuma,” lausus Aava. “Me näeme kõik, et koroonaviirus levib kogu maailmas endise hooga ning paljud riigid pannakse viiruse tõttu taas lukku. Meil ralli korraldajatena ja laiemalt Eesti riigil on siinkohal võimalik näidata kogu maailmale, kuidas uues reaalsuses vastutustundlikult korraldada kõiki osapooli kaasates autoralli maailmameistrivõistlusi. Kuna me teeme septembris Eesti ralliajalugu, mille eesmärk on tuua WRC ralli alatiseks Eestisse, siis ralli korraldajatel on suur palve - palun mõistke ja järgige reegleid. Kaalul on meie kõigi ohutus ja suure unistuse jätkumine.”

Koostöös Rally Estonia ametliku partneri Postimees Grupiga pakutakse kõigile rallifännidele Eestis tasuta otseülekandeid kõigist kiiruskatsetest. Ülemaailmsetele fännidele tagab tasuta või sümboolse tasu eest otseülekannete jälgimise WRC Promootor koostöös oma partneritega. “Soovitan väga neid võimalusi kasutada. Kõige turvalisem on sel aastal paraku ralli jälgimine läbi televisiooni ja online kanalite,” lisas Aava. 

PPA poolse operatsiooni juhi Andrus Reimaa sõnul on tõelised rallifännid tänaseks omale soetanud rallipassi ning seeläbi ausa ning turvalise ligipääsu kiiruskatsele juba taganud. „Paraku võime eelnevate aastate rallide põhjal aga väita sedagi, et huvi rallit vaatama tulla on ka sellistel inimestel, kes ei ole teadlikult ei varem ega ka nüüd rallipassi ostnud ja püüavad ralliradadele pääseda ebaseaduslikult ning mitte ettenähtud korras. Hoidmaks meie kõigi tervist, tuleb terviseameti kehtestatud liikumispiirangutest ja soovitustest kinni pidada ja seda nii ralliradadel kui ka mujal piirkondades liikudes. Paraku ei ole viirus kuskile kadunud ning vaid vastutustundliku käitumisega on võimalik meil end ralliajaloo kaardile kanda,“ selgitas politseijuht.

„Vähendamaks kogu ralli korraldusmeeskonna koormust ning vältimaks ebameeldivusi, palume ralli katsetele tulla tõepoolest vaid nendel, kellel on konkreetse kiiruskatse pääse. Kõigil teistel tuleb jääda koju ja elada rallile kaasa erinevate tehniliste vahendite kaudu,” lausus Reimaa lisades, et rallimeeskond on teinud kõik selleks, et võimas rallikogemus oleks igal huvilisel võimalik kodust lahkumata kätte saada.

Politseipoolse operatsioonijuhi kõrvu on jõudnud kuuldused sellestki, et tõelised rallifännid on juba moodustanud väiksemad ning turvalisi sõpruskondi, kellega koos rallipäevadest tehniliste vahendite abil osa saadakse. Ta soovitab sama teha ka kõigil neil huvilistel, kes rallipääset siiski lunastanud ei ole, ent kel kuri plaan ilma selleta rallile jõuda.

Terviseameti Lõuna regionaalosakonna juht Tiia Luht ütles, et kehtestatavate piirangute eesmärk on maandada haiguse leviku riske. „Augustis tekkisid Tartu ja Ida-Viru maakonnas koroonaviiruse SARS-CoV-2 põhjustatav COVID-19 haiguskolded, mis said alguse kohtades, kus viibis korraga suur hulk inimesi. Eestis kehtib hetkel soovituslik hajutamise nõue, mille kohaselt tuleb avalikes kohtades tagada turvaline vahemaa inimeste vahel. Sellegipoolest on COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 levik tõusuteel ja kasvanud on oht viiruse riigiüleseks levikuks,“ lausus Luht. „Peab arvesse võtma, et viimase kolme nädala jooksul COVID-19 haigestumus kasvas drastiliselt - iganädalaselt keskmiselt 36% võrra. Suurenenud kollete arv on seotud kahe asjaoluga: noored ei haigestu raskelt ja ei pööra tähelepanu haigusele, selletõttu ei järgi epideemiatõrje meetmeid.  Sellest lähtudes ei saa välistada, et presümptomaatilised ja kergelt sümptomaatilised noored võivad levitada haigust kogu elanikonnale.“

  Koroonaviiruse leviku ennetamiseks on kindlad piirangud ja soovitused ka kõigile neile, kes on soetanud rallipassi ja pääsevad oma kindlaks määratud kiiruskatsete parkimis ja pealtvaatajaaladesse. Täpsemalt loe juhiseid siit:  

https://rallyestonia.ee/pealtvaatajale/uldinfo/kaitumis-ja-turvareeglid2/

Rally Estonia külastaja meelespea üritusel osaledes ning pealtvaatamisalades 

Ära tule, kui Sa ei tunne ennast hästi

- Liigu oma grupis

- Püsi oma grupis

- Desinfitseeri

- Kanna maski

- Ära sotsialiseeru

- Võta kaasa isikut tõendav dokument

- Lae alla koroonaäpp “Hoia”