Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Rally Estonia meeskond istutas koos partnerite ja RMK-ga koostöös 4300 puud

WRC Rally Estonia korraldajad koostöös Riigimetsa Majandamise Keskuse, erasektori toetajate, Rohetiiger organisatsiooni ja Eesti Autospordi Liidu esindajatega istutasid Harjumaale 4300 kuusepuud, et neutraliseerida ralli korraldusega tekkinud süsiniku jalajälg.

WRC Rally Estonia korraldajate üks suur eesmärk on võistluste läbiviimisel olla keskkonnasõbralik ja rakendada nii korralduses, kui ka võistluste läbiviimisel jätkusuutlikke lahendusi. Rohetiiger organisatsiooni ühe asutajaliikmena on Rally Estonia eestvedajad teinud teadliku otsuse, et võistluste korraldamisega tekitatud keskkonnajälg tuleb neutraliseerida. Puude istutamine on vaid üks meede teiste tarkade rohelahenduste kõrval – MM-etapi läbiviimisel kasutatakse võimalikult palju just roheenergiat, pidevalt arendatakse rallikorralduseks loodud tarkvara ning teisi IT lahendusi ning 2023. aastal alustati ka koostööd Eesti kliimatehnoloogia ettevõttega KWOTA.

Tänavu 29. septembril pandi koostöös RMK ja teiste partnerite ning korraldajatega mulda 4300 kuusepuu istikut, et täielikult neutraliseerida tänavune WRC Rally Estonia keskkonna jalajälg. 

WRC Rally Estonia direktor Urmo Aava: „WRC Rally Estonia organisatsiooni eesmärk on MM-etapi korraldamisel luua jätkusuutlikke ja keskkonnasõbralikke lahendusi ning teeme igal aastal pingutusi, et tagada võimalikult väike koormus keskkonnale. Selle tunnustamiseks oleme saavutanud FIA Keskkonnaakrediteerimise Programmi maksimumi, ehk 3-tärni taseme ja võtame vastutuse ürituse süsiniku jalajälje osas. WRC Rally Estonia organisatsiooni moto on „Täiskäigul rohelisse tulevikku“ ning organisatsioonina on meil rõõm teha koostööd ka mitmete erinevate partneritega, kellega üheskoos on võimalik neid eesmärke ellu viia. Siinkohal ka suur tänu kogu RMK tiimile, kellel on väga suur roll nii üritusele eelnevates, ürituse aegsetes, kui ka üritusele järgnevates tegevustes, mis täidavad just jätkusuutlikke eesmärke ning oleme väga tänulikud, et ühe rohemeetmena on meil võimalik istutada puid just RMK reservmaadele. ’’

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) on üks Rally Estonia riiklikest partneritest, kelle valduses olevatel metsateedel sõidetakse osa ralli kiiruskatsetest. Lisaks toetab RMK partnerina võistluste läbiviimist aidates ehitada paremaid ja atraktiivsemaid pealtvaatamisalasid ning ligipääsuradasid kiiruskatsetele.

RMK juhatuse esimees Mikk Marran: „Uute alade, rohumaade metsastamine on üks kliimapositiivsemaid tegusid üldse, sest me igal juhul korjame atmosfäärist ekstrakoguse süsihappegaasi. Enam kui kahele hektarile istutatud kuused seovad järgmise 70 aasta jooksul ligi 1000 tonni süsinikku. Kliimale positiivne on nii süsiniku sidumine puude kasvu ajal kui ka see, et okaspuupalgist saab hiljem teha kestvustooteid, mis on alternatiiviks fossiilset päritolu materjalidele. RMK inimestel on hea meel, et istutustalgutest on kujunenud traditsioon ning ralli keskkonnaprogrammi üks alustaladest.“

Tänavune FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp Rally Estonia sõideti 20. – 23. juulil Tartu, Otepää, Elva, Kanepi, Kambja, Peipsiääre, Mustvee ja Kastre valla teedel. MM-etapp Rally Estonia tõi selle toimumispiirkonda pea 50 tuhat fänni nii Eestist kui välismaalt.