Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Rally Estonia avakatse võitsid Ott Tänak / Martin Järveoja!

Neljapäeva õhtul sai Tartu Raekoja platsil alguse tänavune WRC Rally Estonia, kus kohaletulnud suurearvulist publikut ja võistlejaid tervitasid avakõnedega Tartu linnapea Urmas Klaas ja WRC Rally Estonia direktor Urmo Aava.

Piduliku avatseremoonia meelelahutuse eest hoolitsesid Eesti parimad artistid – ALIKA, nublu ja 5MIINUST. Silmailu pakkusid Shaté Tantsukooli tantsijad. Peale suurejoonelist avatseremooniat sõitsid üle Rally Estonia stardipoodiumi kõik tänavused WRC ja Eesti meistrivõistluste võistluspaarid, mille järel suunduti võistluse avakatsele, mis sõideti Raadi mõisapargis.

Veel enne, kui autoralli MM-hooaja avakatsele anti start, läbisid SSS1 Visit Estonia/Tartu 1 kiiruskatse WRC meeskondade juhid, kes istusid Gaz veoautode roolis. Päeva parimat aega näitas Toyota Gazoo Racing meeskonna pealik ja endine tippsõitja Jari-Matti Latvala.

SS1 Visit Estonia/Tartu 1 avakatse võitsid MM-arvestuses kodupubliku marulise kaasaelamise saatel Ott Tänak / Martin Järveoja (Ford), kes sõitsid välja aja 3.02,5. Võrdselt 0,6 sekundiga jäid neist maha Elfyn Evans /Scott Martin (Toyota) ja Esapekka Lappi / Janne Ferm (Hyundai). Kuna eestlased said ralli eelse auto mootori vahetuse tõttu viie minutilise karistuse, tähendas see seda, et Evans ja Lappi läksid ööpausile liidritena.   WRC2 klassis hoiavad avakatse järel liidrikohta Mikołaj Marczyk / Szymon Gospodarczyk (Škoda), kes edestasid vaid 0,1 sekundiga Georg Linnamäe / James Morganit (Hyundai). Junior WRC arvestuse esikoht kuulub avapäeva järel võistluspaarile Diego Domínguez Jr./ Rogelio Peñate (Ford).

WRC Rally Estonia teisel võistluspäeval sõidetakse kokku seitse kiiruskatset, millest esimene SS2 Ramudden/Peipsiääre 1 saab alguse kell 09.08. Võistlejaid ja rallipublikut ootavad Peipsiääre, Mustvee, Raanitsa ja Neeruti kiiruskatsed.

Lisaks kiiruskatsetele ja meelelahutusele on rallipublikul võimalik minna Eesti Rahva Muuseumi territooriumile vaatama, kuidas hoolduspargis töötavad maailma parimad meeskonnad, nende mehaanikud, insenerid ja paljud teised. Reede ja laupäeva õhtul on hooldusparki kogunenud publikul võimalik näha päeva TOP3 Meet the Crews sessiooni. Lisaks WRC tippmeeskondade jälgimisele saab hoolduspargis külastada ka EXPO-t, kus võimalik soetada erinevaid fännitooteid riietest mudelautodeni ja samuti uudistada NATO liitlasvägede poolt välja pandud lahingtanke. Eesti Rahva Muuseumi territooriumil asuv hoolduspark ja EXPO on külastajatele TASUTA.

Sportlandi fännipoodides on terve ralli vältel saadaval WRC Rally Estonia unikaalse disainiga tänavused fännitooted. Erinevate naiste, meeste ja laste särkide ning jopede kõrval saab endale soetada ka muud, näiteks akupanga, et kiiruskatse ääres olles ralliraadiot kuulates või digipiletit kasutades telefoni aku tühjaks ei saaks.

WRC Rally Estonia ametlik Ralliraadio on Kuku Raadio, mis levib sagedusel 92,9 MHz ja Lõuna-Eestis 102,4 MHz. Ralliraadio on samuti kuulatav kuku.pleier.ee keskkonnas ja Pleier äpist. Rally Estonia kiiruskatsetest teevad otseülekanded TV3, TV6 ja TV3 Sport kanalid.

WRC Rally Estonia on 2023 aasta FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp, mis sõidetakse Tartus, Tartu vallas, Otepää vallas, Elva vallas, Kanepi vallas, Kambja vallas, Peipsiääre vallas,  Mustvee vallas ja Karaski vallas. 20.-23. juulil 2023.