Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Õhusõidukite ja droonide liikumine on Rally Estonial piiratud

Rally Estonial on ralli ala kohale kehtestatud ohutuse tagamiseks lennupiirangu alad. Piirangualades võivad liigelda vaid õhusõidukid, mis on saanud selleks korraldajate poolt loa. Lennukite, kopterite ja teiste õhusõidukite kõrval kehtib see reegel ka droonidele. 

“Just droonide lennutamise vastu võib olla huvi pealtvaatajatel – seetõttu rõhutame üle, et droonilennutamine on rallialal keelatud. Selline piirang on kehtestatud, et droonid pealtvaatajatele ega õhus viibivatele sõidukitele ohtu ei tekitaks,” märgib Lennuliiklusteeninduse lennundusteabe juht Kalmer Sütt.


Ilma loata lendavad droonid kõrvaldab korraldaja droonipüüdjaga ning konfiskeerib. Droone võivad nõuetekohase kooskõlastuse ja lennujuhi loa olemasolul lennutada ainult Rally Estonia korraldusega seotud isikud. Drooni ilma loata lennutaja vastutab rikkumise eest vastavalt seaduses sätestatule. Ilma loata lennutatud drooni poolt tekitatud või sellise drooni tõrjumisega kaasneva kahju eest vastutab drooni lennutaja ehk piloot. Mis puudutab teisi õhusõidukeid, siis nende liikumist aitab samuti Lennuliiklusteenindus Rally Estonia korraldusmeeskonnal rallialal koordineerida. Ralliga seoses on suhteliselt väikesele alale oodata tavapärasest rohkem õhuliiklust.

“Et tagada nii pilootide kui pealtvaatajate ohutus, jälgitakse kõikide õhusõidukite liikumist alates õhku tõusmisest kuni maandumiseni,” kinnitab Kalmer Sütt.


Ralli ajal liigub õhus nii WRC filmimiskopter, kui ka näiteks kopteriga katselt katsele suunduvad rallikülastajad. Valmis ollakse ka meditsiinikopteri või Politsei- ja Piirivalveameti vajaduseks kasutada õhuruumi.

Kogu info piirangutest ralli ajal on leitav Lennuliiklusteeninduse ASi lehelt aim.eans.ee  ja AIRAC AIP SUP 07/2023.