Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Elfyn Evans/Scott Martin võitsid emotsionaalse Horvaatia MM-ralli 

Möödunud nädalavahetusel sõideti Horvaatias autoralli MM-hooaja neljas etapp. Võistluse eel korraldati WRC pere ühispildistamine ja ava- ning lõpupoodiumil leinaseisak, et hüvasti jätta varalahkunud Craig Breeniga.

Võistluse avakatse võitsid Sébastien Ogier / Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1), kes aga järgmisel katsel auto rehvi lõhkusid ja suurest mängust välja kukkusid. Sama saatus tabas sellel katsel ka 2022. aasta Horvaatia ralli võitjaid Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1). Võistluse lõpetasid Jaapani autotootja võistluspaarid vastavalt viiendal ja neljandal kohal. Kokku võitsid need kaks võistluspaari 20. sõidetud kiiruskatsest 13. 

Teisest katsest kuni kümnendani juhtisid võistlust Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe, kelle lootused väga emotsionaalsele võidule lõppesid 11. katsel toimunud väljasõidu tõttu. Väikeseks lohutuseks võitsid belglased ralli lõpetanud Powerstage katse. Neuville´le oli see tema karjääri 20. punktikatse võiduks.

Poodiumi kolmandal astmel lõpetasid hooaja esimese täis asfaldiralli Esapekka Lappi / Janne Ferm. See oli soomlaste esimeseks poodiumikohaks Hyundai Motorsport meeskonna autoga, mis Craig Breeni auks kandis Iirimaa rahvusvärve ja mille katuse äärtele olid kantud andeka ja alati rõõmsameelse iirlase nüüdseks legendaarsed sõnad: „Ära unusta nautida. Sul tuleb ka lõbutseda, elu on liiga lühike“ ja „Ära lase kunagi kellelgi sind maha teha, sest ainult sina ise tead oma tegeliku potentsiaali.“ Võitjatest jäid soomlased lõpuks maha 58,6 sekundiga.

Hyundai Motorsport meeskonna juht Cyril Abiteboul: „See on olnud raske sündmus kogu rallikogukonna jaoks ja me peame tänama kõiki laialdase abi ja mõistmise eest. Vaadates selle nädalavahetuse sportlikku elementi, siis pidime sellesse kogu hingest sukelduma juba võistluse algusest peale. See oli Craigi pere tahe ja see mida ta oleks tahtnud, see on väga selge. Kõik mida oleme sel nädalal teinud on olnud tema heaks ja tema mälestuseks. Meeskonna motivatsioon oli oludele vaatamata väga kõrge, eriti Thierryl. Meie kollektiivne pettumus oli tohutu, kui tema võidujaht laupäeval ootamatult katkes. Meie jaoks oli Craigi jaoks oluline, et täna oleks poodiumil esindatud auto ja meeskond. Teadsime, et see tähistab sellel raskel ja emotsionaalsel teekonnal verstaposti, millel oleme möödunud nädalal olnud. Suutsime Esapekkaga selle saavutada. On oluline, et jätaksime sportliku elemendi nüüd kõrvale. Sündmuste jada, mis on juhtunud pärast seda traagilist päeva eelmisel neljapäeval on meeskonna jaoks olnud uskumatult raske. Me pidime oma emotsioonid pausile panema, kuid praegu on järelemõtlemisaeg. See kõik tuleb raskelt tagasi ja on oluline, et me kõik leiaksime aega sellega omal moel tegelemiseks.“

Poodiumi teise koha väärilise tulemuse sõitsid välja Ott Tänak / Martin Järveoja (Ford Puma Rally1). Kaks katsevõitu võtnud eestlased heitlesid ka esikoha nimel, kui mitmed tehnilised probleemid ei lubanud sel korral enamat. Esikohast jäi neid lõpuks lahutama 27 sekundit.

Ott Tänak M-Sport pressiteenistuse vahendusel: „Autol on kiirus olemas, seda näitavad katseajad, kuid see ajaaken tundub väga väike ja mul on olnud raske aru saada, et kus on auto nö. magus koht. Siiani on meeskond väga kõvasti tööd teinud ja mul on õnnestunud konkurentide löögiulatuses püsida, kuid peame jätkama kõvasti tööd, et leida rohkem ja saaksime selles põnevas meistritiitliheitluses osaleda.“

Horvaatia MM-ralli 2023 võitjatena finišeerisid Elfyn Evans / Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1). Britid võitsid küll vaid ühe katse, kuid stabiilne ja vigadeta sõit tõi pärast 18 kuu pikkust pausi võidu, mille britid varalahkunud Craig Breenile pühendasid. Toyotale oli Horvaatia ralli MM-sarja 500. stardiks. Evansile oli see karjääri kuuendaks ja Martinile viiendaks MM-etapivõiduks. 

Elfyn Evans Horvaatia ralli viimase katse finišis: „Aitäh. See võit tundub nii mitte tähtsana, kuid oleme teinud selle nimel palju tööd. Täna igatseme oma sõpra, kohe kui siin finišijoone ületasime, siis oli ta meil meeles. Lubasime ta perele, et naudime siin sõitmist ja olen kindel, et ta nad jälgisid meid, kuid me mõtleme temale.”

MM-arvestuses tõusid esikohta jagama Ogier ja Evans. Rovanperä jääb neist ühe ja Tänak nelja punkti kaugusele. Tootjatest jätkab liidrikohal Toyota Gazoo Racing.

WRC2 klassis võtsid hooaja teise võidu Yohan Rossel / Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2). Prantslaste edu oli lõpuks lähimate jälitajate ees 16,1 sekundit. 

Junior WRC klassi esikoht kuulus iirlastele Eamonn Kelly / Conor Mohan (Ford Fiesta Rally3).

WRC2 arvestuses reedel katkestanud, kuid laupäeval ja pühapäeval taas rajal olnud Georg Linnamäe / James Morgan (Hyundai i20 N Rally2) lõpetasid võistluse 13. kohal.

„Ralli oli paras katsumus, aga auto kohta saime uut informatsiooni. Ralli ei läinud nii nagu tahtsime, aga oleks võinud ka hullemini minna,“ võttis Linnamäe nädalavahetuse Delfile antud intervjuus kokku .

Esiveoliste RC4 klassis Horvaatias MM-debüüdi teinud FIA Rally Star Euroopa finaali võitja Romet Jürgenson ja tema kaardilugeja Siim Oja lõpetasid võistluse suurepärasel teisel kohal. Võitjatest jäid nad lõpuks maha 2.25,3.

„Teed olid väga keerulised, sellest saime juba recce ajal aru. Kruus ja muu jama, mis tee peale toodi… neid kohti ette ennustada oli omaette katsumus,“ kirjeldas Jürgenson elu esimese MM-etapi olusid Delfile antud intervjuus. „Tegelikult saime täitsa hästi hakkama. Peale reccet oli tunne kehvem kui tegelikult sõidu ajal välja tuli.“

Autoralli MM-hooaeg jätkub kahe nädala pärast, kui 11.-14.maini sõidetakse Portugalis.