Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Rahvusvaheline Autoliit FIA omistas Rally Estoniale jätkusuutlikkuse kõige kõrgema taseme.

Rahvusvaheline Autoliit FIA omistas Rally Estoniale jätkusuutlikkuse kõige kõrgema taseme.

  • Tänavusel WRC Rally Estonial kasutas Eesti Rahva Muuseum kogu võistluse ulatuses taastuvenergiat.
  • Koos Ringy´ga korraldatud vanade elektroonikaseadmete kogumise ja suurtoetaja Cronimet panuse tulemusena valmisid WRC Rally Estonia 2022 võitjate karikad taaskasutatud metallidest.
  • WRC Rally Estonia saavutas tänavuse võistluse korraldusega FIA kõige kõrgema ehk kolme tärni taseme keskkonnaakrediteerimise raamistikus. 
     

14.-17.juulini sõideti Tartu linnas ja Tartu, Otepää, Elva, Kanepi, Kambja, Peipsiääre ning Mustvee valdades FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp Rally Estonia. 
Nii nagu kahel eelneval aastal, oli ka tänavu Rally Estonia korraldajate eesmärgiks eduka võistluse läbiviimise ning parima meelelahutuse pakkumise kõrval taaskord vähendada suurürituse korraldamisega tekkivat keskkonna jalajälge.

Tegevused, mis on viinud seatud eesmärgini

Kui mullu saavutas WRC Rally Estonia FIA keskkonna akrediteerimisprogrammis kahe tärni taseme, siis tänavu võeti eesmärgiks kõige kõrgema ehk kolme tärni saavutamine ja selleks pöörati tähelepanu mitmekülgsetele tegevustele erinevates valdkondades. 
Energia efektiivsusele ja taastuvenergia osakaalu suurendamisele andis suure tõuke Eesti Rahva Muuseum (ERM), kasutades võistluse läbiviimise jooksul kogu ulatuses taastuvenergiat. Teine oluline näide on Kambja kiiruskatse finiš ehk Leigol asunud pealtvaatamisala, kus koostöös Rally Estonia partneri Solarstone’ga kaeti kogu pealtvaatamisala energiatarbimise vajadused just taastuvenergiaga.  

Veelgi enam, tänavu said ka rallifännid võimaluse anda oma panus jätkusuutlikuma keskkonna tarbeks ning koostöös Ringy meeskonnaga korraldati enne tänavust WRC Rally Estoniat vanade elektroonikaseadmete kogumisaktsioon. Selle eesmärgiks oli koguda mobiiltelefonidest taaskasutatud metalle, millest sai oluline lisaväärtus WRC Rally Estonia võitjakarikate tegemisel. 

Vähendamaks süsinikdioksiidi heitkoguseid kasutavad Rally Estonia korraldajad tänu oma ametliku autopartneri, Toyota Baltic’u panusele ja koostööle sõidukitena võimalikult palju hübriid- või elektriautosid. Ühtlasi vähendab korraldusmeeskond kütusekulu, osaledes palju veebipõhistel kohtumistel. Korraldajate jaoks on väga oluline, et ka Rally Estonia suurtoetajad ja partnerid väärtustaksid sarnaseid eesmärke ning oleksid pühendunud jätkusuutlikele lahendustele, selle tulemusel on meil üheskoos võimalik teha veelgi suuremaid ja olulisemaid samme puhtama tuleviku nimel. 
Veelgi suurema mõju annab Rally Estonia IT meeskonna poolt 2019. aastast arendatud ja pidevalt täiustuv tarkvara, mille abil on võimalik hallata IT süsteemis kogu korraldusmeeskonda, kuhu rallinädalal kuulub ligi 3500 inimest. Täpsem digiplaneerimine on võimaldanud vähendada sõite Lõuna-Eestisse ja viia paberikasutus miinimumini. Andmed on kasutatavad elektrooniliselt ja välja trükitakse ainult hädavajalikke dokumente. Lisaks eeltoodule on iseenesest mõistetav ja väga olulisel kohal korraldajate jaoks ka jäätmekäitlus, mis on pidevas arenemises eesmärgiga suurendada taaskasutuse ja ümbertöötluse osakaalu maksimumini.

Teist aastat järjest käis Rally Estonia meeskond koos RMK ja teiste partneritega üheskoos puid istutamas, et neutraliseerida täielikult ürituse korralduse ja läbiviimisega tekkinud süsiniku jalajälg. Kui möödunud aastal istutati 4000 uut puud, siis tänavu septembri alguses sai mulda pandud 8000 istikut, mis kompenseerivad tänavuse MM-etapi jooksul tekitatud süsinikuheitmed.

FIA tunnustas Rally Estonia meeskonda jätkusuutlikkuse kõrgeima taseme ehk kolme tärniga

Rahvusvaheline Autoliit FIA on kehtestanud võistluste korraldamisele kolmetasemelise  jätkusuutlikkuse akrediteerimise raamistiku, mille alusel hinnatakse ürituse läbiviimise keskkonnaalaseid tegemisi. Kui esimene tase tähendab, et korraldaja vastab nõudele, mis on piisav korraldamaks rahvuslikke meistrivõistlusi, siis kolmas tase omistatakse üldjuhul võistlustele, mis kuuluvad MM-sarja ja võõrustavad suuri tehasemeeskondi. 

Rally Estonia on kolme aasta jooksul MM-etappi korraldades juurutanud ja täiustanud ürituse keskkonnajuhtimissüsteemi ning taotles aastal 2022 FIA-lt kõrgeimat ehk kolmandat taset. Ürituse ajal, 13.-15. juulil viis FIA keskkonnaakrediteeringu audiitor kohapeal läbi auditi, mille tulemuste analüüs võttis aega paar kuud. Septembri keskel saabus ametlik teavitus ja sertifikaat, millega FIA tunnustas Rally Estonia meeskonda kõige kõrgema ehk kolme tärniga FIA keskkonnaakrediteerimise raamistikus. 

Olgugi, et Rally Estonial on FIA kõrgeim jätkusuutlikkuse tase saavutatud, siis selle säilitamiseks on  meeskond pühendunud pidevale keskkonnajuhtimissüsteemi täiustamisele. 

Ena Poltimäe, Rally Estonia keskkonnaametnik: 

Keskkonnajuhtimissüsteemi rakendamine on meeskonnatöö, seega tänan kõik Rally Estonia korraldusmeeskonna liikmeid osaluse ja abi eest. Eraldi kiidaks rohevabatahtlike tegemisi, kes tegid ka omapoolsed ettepanekud korralduse parandamiseks tulevikus. 
FIA poolt kehtestatud ürituste läbiviimise jätkusuutlikkuse akrediteerimise raamistiku kolme tärni tase eeldab parimate praktikate kasutamist ja pühendumust pidevalt täiustada ja rakendada  keskkonnajuhtimissüsteemi. Me oleme seda nüüd tõestanud.Nutikaid lahendusi oleme rakendanud ja  saame arendada koostöös partneritega, see on toimunud juhtkonna aktiivsel initsiatiivil. Tunnustame ja täname neid kõiki!   

Meie eesmärgiks on läbi viia üritus, kus igaüks tunnetab, et saab teha ja teeb oma võimaliku panuse keskkonnajalajälje vähendamiseks. Askeldame edasi meie tunnuslause „Flat out to a green future“ vaimus.