Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen võitsid WRC Rally Estonia 2022!

Pühapäeval, 17. juulil sõideti FIA autoralli maailmameistrivõistluste seitsmenda etapi Rally Estonia viimane võistluspäev. Kokku läbiti pühapäeval kuus kiiruskatset ja 77,98 katsekilomeetrit.

Maaliliste Leigo järvede juures lõppenud WRC Rally Estonia lõpetasid võitjatena Kalle Rovanperä ja Jonne Haltunen (Toyota GR Yaris  Rally1), kellele kuulusid unikaalsed vanade mobiiltelefonide väärismetallist valmistatud võidukarikad ja Rally Estonia traditsioonilised võtijate kiivrid.  See oli neile hooaja viiendaks ja teiseks järjestikuseks Rally Estonia võiduks. Soomlased suurendasid MM-punktiarvestuses enda edu lähimate jälitajate ees juba 83 punktini.

„Üldiselt oli meil hea nädalavahetus. Heitlus esikohale algas nende meestega kohe (Evans ja Tänak), kui teed avasime. Elfyn surus pidevalt. Tore nädalavahetus, korralik sõit ja lahedad katsed.  Ma arvan, et ma pole sellist vihma varem kuskil näinud. Tundus nagu iga kord, kui meil oli ülesõit või paus, siis paistis päike, kuid kui me läksime stardijoonele, siis alati sadas. Kohati päris ekstreemsed tingimused,“ sõnas karjääri seitsmenda MM-ralli võitnud Rovanperä Rally Estonia pressikonverentsil.

Teise koha karikad võtsid Tartu raekoja platsil asunud poodiumil vastu soomlaste meeskonnakaaslased Elfyn Evans / Scott Martin  (Toyota GR Yaris  Rally1). Eestis sõidetud MM-rallil teenisid kolmanda koha kodupubliku lemmikud Ott Tänak / Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1).

„Nagu Kalle ütles pole me sellist muutliku ilma varem näinud. Oleme sõitnud Walesis, kus sajab alati, kui sellist vahepeal sajab ja siis ei saja ning see kogus vett, mis alla sadas, sellist rallit pole ma Eestis küll varem sõitnud. Oli väljakutsuv ja sa ei teadnud, et milline saab olema järgmine katse. Sa ei teadnud, kus on muda, sest pinnas muutus koguaeg.

Erinevad kohad olid saanud erinevas koguses vett, seega see tegi me töö raskeks,“ võttis Tänak pühapäevase võistluspäeva Rally Estonia pressikonverentsil kokku.

WRC2 arvestuses võtsid WRC Rally Estonial klassivõidu Andreas Mikkelsen / Torstein Eriksen (Škoda Fabia Rally2 evo). R5 autode klassi parim eestlane oli Georg Linnamäe (Volkswagen Polo GTI R5), kes koos britist kaardilugeja Craig Drew´ga lõpetasid seitsmendal kohal (+6:02.2).

Junior WRC arvestuses võtsid võidu soomlased Sami Pajari / Enni Mälkönen (Ford Fiesta Rally3), kes 24. kiiruskatse kokkuvõttes edestasid koduteedel sõitnud Robert Virvest (Ford Fiesta Rally3) ja tema rootslasest kaardilugejad Julia Thulini 14,9 sekundiga. Virves tegi Junior WRC ajalugu võttes ühe ralli katsevõitude rekordi ei kelleltki muult, kui Sébastien Ogier´ilt. Kui prantslane oli võitnud enda Junior WRC karjääri jooksul ühel rallil 16 kiiruskatset, siis Virves võitis WRC Rally Estonia 24. kiiruskatsest koguni 17.

WRC Rally Estonia lõppjärjestus

1.Kalle Rovanperä/ Jonne Halttunen 2:54:29.0

2.Elfyn Evans / Scott Martin +1:00.9

3. Ott Tänak / Martin Järveoja +1:55.7

4. Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe +3:53.3

5.Takamoto Katsuta / Aaron Johnston +4:13.4

6.Esapekka Lappi / Janne Ferm +4:49.2

7. Adrien Fourmaux / Alexandre Coria +5:09.2

8. Andreas Mikkelsen / Torstein Eriksen +11:01.8

9.Teemu Suninen / Mikko Markkula +11:27.1

10.Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen +13:02.8