Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Täna stardib WRC Rally Estonia 2022!

  • WRC Rally Estonia stardi- ja finišipoodium pakub enneolematut meelelahutust ja kontserte
  • Raadi publikukatsel võtavad GAZ veoautode roolis üksteiselt mõõtu WRC meeskondade juhid
  • Võistlejaid ootab ees 24 kiiruskatset ja 313,84 katsekilomeetrit
  • Tänavusi WRC Rally Estonia võitjaid ootavad ees unikaalsed võidukarikad

 

Täna, 14.juulil stardib WRC Rally Estonia. Kolmandat aastat järjest Eestis sõidetav FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp on tänavuse hooaja seitsmendaks osavõistluseks. Eesti rallipublik saab esimest korda näha sõitmas uusi Rally1 hübriidautosid, mida on võistlusele startimas 11.

Kokku on Eestis sõidetavale MM-rallile startimas 108 autot, neist 42 MM-punkte ja 66 Eesti meistrivõistluste punkte jahtivat võistluspaari.

Peale kahe aastast pausi on WRC Rally Estonia stardi- ja finišipoodium tagasi Tartu Raekoja platsil, kus terve nädalavahetuse jooksul jagub tegevust kogu perele. Neljapäeval kell 17.30 jagavad WRC tippsõitjad Raekoja platsi poodiumi kõrval fännidele autogramme ja kell 18.00 algab seal WRC Rally Estonia 2022 suurejooneline avashow. Piduliku avatseremoonia esimeses meelelahutusplokis esinevad 5Miinust, Trad.Attack!, Grete Paia & Púr Múdd, Bedwetters ft. YASMYN, Jüri Pootsmann,

Shaté Tantsukool, Keelpillikvartett ning Tartu Poistekoor. Seejärel näeb stardipoodiumil kõiki tänavusi WRC Rally Estonia võistlejad, kes liiguvad lavalt kohe edasi esimesele kiiruskatsele Raadi mõisapargis, millest jõuab otsepilt ka Raekoja platsile.

Veel enne, kui tänavuse WRC Rally Estonia avakatsele stardivad MM-liidrid ja möödunud aastase Rally Estonia võitjad Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen (Toyota), kodupubliku lemmikud Ott Tänak / Martin Järveoja (Hyundai) ja kahel viimasel aastal Eestis poodiumil lõpetanud Craig Breen / Paul Nagle (Ford), võtavad Raadi Mõisapargis sõidetaval 1,66 km pikkusel katsel üksteiselt Gaz veoautode roolis mõõtu nende bossid Jari-Matti Latvala, Julien Moncet ja Rich Millener.

Esimese päeva ralliõhtu kroonijuveeliks on kontsert, mis algab stardipoodiumil kell 22.30. 5MIINUST annab spetsiaalselt Rally Estoniaks loodud erishow koos live-bändi, DJ ja Shaté Showgrupiga ning erikülalisena astub lavale Jaan Pehk ehk Orelipoiss. 

Reedel ootab võistlejaid ees ralli pikim võistluspäev, kui sõidetakse kaheksa kiiruskatset – Peipsiääre, Mustvee, Raanitsa ja Vastsemõisa ja läbitakse ligi 140 katsekilomeetrit.

Laupäeval jätkub võistlus klassikalistel WRC Rally Estonia teedel ja ees ootavad legendaarsed Elva, Mäeküla, Otepää ja Neeruti katsed. Päeva lõpetab Raadi Mõisapargis sõidetav publikukatse.

Kell 20.00 tuleb Tartu2024 projekti raames Raekoja platsil oma kontserdiga lavale Eesti viimaste aastate üks ainulaadseim artist ja väga kiiresti publiku südamed võitnud Rita Ray. Pärast kontserti antakse sealsamas poodiumil kätte autasud parimatele rallisõitjatele, kes osalesid Rally Estonial Eesti Meistrivõistluste arvestuses.

Ka pühapäev algab Raadi Mõisapargis, kuid seekord katse pikemas (6,56 km) versioonis, mille järel suunduvad võistlejad Kanepi ja Kambja katsetele. Tänavuse WRC Rally Estonia Wolf PowerStage finišeerib maaliliste Leigo järvede ääres, millel suurima järve saarel asuval spetsiaalsel poodiumil autasustatakse tänavust WRC Rally Estonia kolme parimat võistluspaari. Ralli piduliku lõputseremoonia  juhatab  kell 16 sisse Shaté Tantsukooli spetsiaalne tantsushow ja kell 17.00 sõidavad Tartu Raekoja platsil rahva ette tänavuse WRC Rally Estonia võitjad, kellele antakse üle unikaalsed vanade mobiiltelefonide väärismetallist valmistatud võidukarikad.

„Soome ralli traditsioon on kestnud üle 70. aasta ja MM-rallina on seda võistlust sõidetud ligi 50 aastat. Tänavune Rally Estonia on järjekorras 12. ja kolmandat aastat järjest on meil au korraldada MM-rallit. Selleks, et sellisel kujul traditsioone hoida vajab see nii korraldajate, toetajate, sportlaste ja fännide ühist pingutust ning kirge. Soovin kõigile võistlejatele ja rallisõpradele ägedat ja emotsiooniderohket rallit,“ sõnasWRC Rally Estonia direktor Urmo Aava.

Lisaks kiiruskatsetele ja meelelahutusele on rallipublikul võimalik minna Eesti Rahva Muuseumi territooriumile vaatama, kuidas hoolduspargis töötavad maailma parimad meeskonnad, nende mehaanikud, insenerid ja paljud teised. Reede ja laupäeva õhtutel on hooldusparki kogunenud publikul võimalik näha päeva TOP3 Meet the Crews sessiooni, mida veab kõigile rallisõpradele WRC All Live’ist tuntud Rebecca Williams.

Korraldajad on ette valmistanud üle 70 erineva pealtvaatamisala, mis on jagatud kolme erinevasse kategooriasse – Arena, Area ja Spot. Rallifännidel on võimalus valida 14. erineva pääsme vahel, mille seast igaüks leiab endale sobiva – nelja päeva rallipass, päevapassid, nelja päeva VIP-pass ning VIP-päevapassid.

Erinevate rallipassidega saab mugavalt tutvuda Rally Estonia e-poes, aadressil www.rallyestonia.ee

Kõik Tartu kesklinnas, Raekoja platsil toimuvad tegevused, kontserdid ja muu meelelahutus on külastajatele tasuta.

Circle K teenindusjaamadest üle Eesti saab osta  WRC Rally Estonia ametliku ralliajakirja, mis on senistest sisukaim, 146 lehekülge on täis kõikvõimalikku vajalikku infot ja põnevat lugemist, lisaks on saadaval digiajakiri www.rallyestonia.ee/digiajakiri lehel.

Sportlandi fännipoodides on terve ralli vältel saadaval WRC Rally Estonia tänavused fännitooted. Erinevate naiste, meeste ja laste särkide ning jopede kõrval saab endale soetada ka muud, näiteks akupanga, et kiiruskatse ääres olles ralliraadiot kuulates telefoni aku tühjaks ei saaks.

WRC Rally Estonia on 2022 aasta FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp, mis sõidetakse Tartus, Tartu vallas, Otepää vallas, Elva vallas, Kanepi vallas, Kambja vallas, Peipsiääre vallas ja Mustvee vallas 14.-17. juulil 2022.

Tule kohale ja ela omadele kaasa!